Inrutad tid - batch working


För två veckor skrev jag om mitt nytänk när det kommer till att planera in arbetsuppdrag. Jag vill hitta en bra balans mellan arbete, inhämtning och återhämtning under veckorna. Inlägget finns här >>

Den här veckan lägger jag till ett planeringsverktyg, nämligen batch working. Kort och gott - fokus på en sak i taget. Jag kommer dela in min arbetstid i 2-timmars block där jag endast har en uppgift med tydligt mål att koncentrera mig på att göra t ex skriva ett körarrangemang. E-post, telefon, sociala medier och andra störningsmoment är bortkopplade. Efter varje block har jag 15 min paus. Och mitt på dagen minst 45 min lunch.

Under förmiddagen idag gjorde jag två block, 08.15-10.15 planerade jag kommande repetitioner för kören jag leder och 10.30-12.30 arbetade jag med en webbutbildning jag deltar i. Lunch 12.30-13.15 och nu är jag inne på dagens tredje block 13.30-15.30 som är att skriva dagens blogginlägg samt planera för resten av veckans inlägg.
15.45-16.30 blir ett kortare block då jag kommer rensa min e-postinkorg och svara på det som behövs svaras på och checka av vad jag ska göra imorgon, om något tilkommit eller behövs ändras på.

Inrutat? Ja. Men jag tror och hoppas att det kommer göra mig mer effektiv och kreativ. Min kreativitet triggas för det mesta igång av fasta ramar, känner mig friare då. Jag har alltid försökt ha bra struktur när jag arbetar men detta är en ny form. Jag har varit mer multi-tasking all over tidigare med massa olika listor som ska bockas av hit och dit. Batch working är ju single-tasking i sin renaste form.

Nu har jag också ett gäng möten inbokade denna vecka, jag kommer alltså inte göra tre rejäla 2-timmars block varje dag. Men jag har planen klar för hur veckan ser ut och jag vet att jag kommer hinna med allt jag behöver plus lite till. Det känns väldigt bra.

Mer info om batch working kan du hitta hos Jacqueline Wester som kallar sig "skogsbunden digital kreatör" - så himla flott! Hon har en guide som presenterar batch working på ett bra och kortfattat sätt.

Nu ska jag batcha mig igenom resten av veckan - gråvädret till trots!
 

Kommentera gärna: