Från 2011 till 2012

Så här i början av det nya året 2012 tänkte jag blicka tillbaka lite på minnesvärda händelser från 2011.

 

I början av 2011 drog jag och mina kollegor igång vokaltrion Irmelins verksamhet efter ett års paus. Eva Rune klev in som ny medlem istället för Malin Foxdal. Vi repeterade några få gånger innan vi hade premiär med ny repertoar vid Vinterstämman i Hallunda. Så härligt att sjunga trestämmigt igen!

Irmelin - Eva Rune, Karin Ericsson Back och Maria Misgeld

I början av februari drog jag igång en ny termin med kören jag leder i Gnesta. Rekordmånga medlemmar - hela 52 stycken sångglada var med och sjöng. Repertoaren var som vanligt mycket blandad, traditionella visor mötte Thomas di Levas musik och Ulf Lundells Öppna landskap fick gå hand i hand med toner från C. M. Bellman. Vi avslutade terminen med en vårkonsert den 17 maj i en fullsatt Frustuna kyrka.

Körkonsert i Frustuna kyrka, Anders Wolf kompade vid flygeln. Foto: Elisabet Söderström

I början av mars påbörjade jag ett projekt som kom att löpa under hela våren - ÄGA RUM - kulning från höga höjder i Stockholms stad. Nathalie Wuerth från Konstfack var idéspruta och sammankallande. Jag besökte bl a tornen i Stockholms Stadshus och Tyska kyrkan innan det var finaldags och jag inledde kulningslänken från Kaknästornet via Sjöfartsmuseet, Bredablick (Skansen), Nordiska Museet, Skeppsholmkyrkan, Tyska kyrkan, Riddarholmskyrkan till Stadshuset. 

Intressant att kula och ropa i stadsmiljö. Ambulanser, byggarbetare, blåst, regn och kyla - inget kunde stoppa våra röster!

Utsikt från tornet i Stockholms Stadshus. Vindarna gjorde att kylan bet rejält i kinderna men jag kunde ändå höra Susanne Rosenbergs rop från Riddarholmskyrkan.
I april stod jag vid Bergbanan på Skansen och ropade till Nordiska Museets torn.
Tyska kyrkans torn innebar en rejäl klättring...
...men utsikten var magnifik! Jag ropade till Katarina som var på taket till Skeppsholmskyrkan.

Under våren inledde jag ett samarbete med musikern och kompositören Hans B. Granström. Hans skriver fantastiska låtar, egensinniga melodier med engelska, poetiska texter. 

Jag och Hans träffades för första gången i slutet av 2010 då hans fru Olga fotade pressbilder åt mig och Tuulikki - duo ToKFolk. Under våren 2012 kommer vårt samarbete intensifieras och i maj 2012 kommer vi ha premiär på vårt konsertprogram.
Lyssna gärna på smakprov här >>

Stockholm Music - Karin Ericsson Back sjunger Hans B. Granström

I mars for jag till Estland och Tallinn för att arbeta vid Estonian Acedemy of Music and Theatre. Jag undervisade studenterna vid folkmusikutbildningen i folklig sång och hade en heldag tillsammans med 30 musikpedagoger som jag fick inspirera till att undervisa mer på gehör och hur man kan få sina elever att själva skapa texter och musik. 

Tallinns arkitektur bjuder på både det ena -
- och det andra. Dessa båda hus stod grannar, mitt emot varandra! Brokigt men ändå vackert.

I april utökades mitt instrumentstall med en Tanglewood-gitarr. Jag övade så frenetiskt att västerhanden stundvis var helt bortdomnad... Första gången gitarren var med mig på scenen var under Stockholms Visfestival i Kungsträdgården i juli. 

Ny gitarr, min madolin har numera fint sällskap.

Irmelin fortsatte repa in nytt material och i maj gick vi in i studio och spelade in ett gäng låtar. Under sommaren och hösten gav vi konserter vid bl a Skottvångs Grufva, Oscar Fredriks kyrka i Göteborg, Christinae kyrka i Alingsås och Söderledskyrkan i Farsta. 
Under dagarna i Göteborg passade vi på att ta nya pressbilder, Kristin Lidell stod bakom kameran, kolla in några av bilder här >>

Oscar Fredriks kyrka i Göteborg - Irmelin gav konsert under Göteborgs kulturnatt.
Under dagarna i Göteborg fotades nya pressbilder för Irmelin. Eftersom vårt nya program går under namnet North Sea Stories kändes det helt rätt att vara i hamnmiljö. Vackert men tyvärr blåsigt och kallt!

Sedan många år tillbaka arbetar jag med Låtläger Sörmland. Veckan efter midsommar samlas dryga 40-talet ungdomar i åldrarna 10-18 år på Ansgarsgården i Flen och spelar, sjunger och dansar, i princip dygnet runt! 
Låtlägret har kommit att bli en riktig magnet för folkmusikintresserade ungdomar i Sörmland och det känns fantastiskt fint att få driva denna verksamhet tillsammans med min kollega Åsa Jacobsson. 

Bild från höstens Låtläger-återträff i Malmköpings stadshus.

2011 har varit ett händelserikt år på många sätt och det känns som att 2012 kommer bli än mer fyllt av musik, sång och utmaningar.

Härnäst väntar en resa till New York med Irmelin, om bara några få dagar beger vi oss. Förberedelserna är i full gång, PR-material ska sammanställas, sånger ska repeteras och väskor ska packas.

 

Välkommen 2012 och gott nytt år!

Kommentera gärna inlägget:

Senaste inlägg

Bloggarkiv

Etikettmoln